روابط عمومی گرایش رسانه : فناوری نوین ارتباطی
فناوری نوین ارتباطی
استاد : سرکار خانم نوروزی
فناوری اطلاعات به عنوان یک فناوری یا تکنولوژی است که در عصر حاضرمورد توجه بشرقرار گرفته است . در هر صورت فناوری تاثیر بسزایی بر توسعه جوامع بشری داشته است و مهمترین عامل موثر بر زندگی انسان محسوب می شود.اما تاکنون تعریف دقیق وواحدی برای آن ارائه نشده است. برخی فناوری را با نگرشی محدود به ماشین آلات و تجهیزات قلمداد می نمایند و برخی دیگروسعت بیشتری برای آن قائل می شوند.
اجزای فناوری
معمولا" فناوری را به عنوان سخت افزاریعنی ماشین آلات وتجهیزات قلمداد می نمایند. اما فناوری چیزی فراتر ازآن است م می تواند چهار جزو اصلی داشته باشد:
انسان افزارHamanware فن افزارTechnoware
↓ ↓
خروجی→ ←ورودی
↑ ↑
اطلاعات افزارinfoware سازمان افزارorgaware
فن افزار
فناوری که در تولید کالاو خدمات می باشد و شامل ماشین آلات ، تجهیزات و یا سخت افزارمی باشد.
1
انسان افزار
فناوری های متبلور در انسانهاست به عنوان مثال تجربیات ، دانشها،مهارتها و خلاقیتهای انسانی که مهندسین یا تکنسین ها...در توسعه فناوری بکار می برند.
اطلاعات افزار
فناوری های مطرح در اطلاعات می باشد . اسناد و مدارک گوناگون که برای تولید کالا یا خدمات مورد استفاده قرار می گیرد مانند دستورالعملها ، رویه ها و یا توصیف فرایندها.
سازمان افزار
فناوری متبلور در یک سازمان که می تواند روشهای مدیریتی ،نظامهای سازمانی ، قدرت رهبری یا کارگاهها و آزمایشگاههاو...در توسعه فناوری در یک سازمان را در بر گیرد.
طبقه بندی فناوری
1- فناوری جدیNew tech: به آن دسته از فناوری گفته می شود که جدیدا" در بنگاه عرضه و پیاده سازی شده است. مانند نرم افزار جدید رایانه ای که در طراحی های مهندسی استفاده می شود.
2- فناوری نوظهورEmerying tech: به آن دسته فناوری هایی که تاکنون بطور کامل تجاری نشده است و در حال حاضراستفاده محدودی ازآن می شود ولی پیش بینی می شود که در آینده از آن استفاده شود.
3- فناوری پیشرفته higd tech: به فناوری پیچیده ای می گویند که در بسیاری از صنایع استفاده می شود.
4- فناوری سنتی Low tech: در سطح گسترده در جامعه در حال استفاده می باشد و برای بهره گیری از آن به آموزش نسبتا" پایینی نیازمندیم و معمولا" با نیازهای اساسی انسان مثل
2
خوراک ، لباس و خدمات ارتباط دارد.
5- فناوری متوسطmedium tech: بین فناوری پیشرفته و سنتی قرار دارد. معمولا" این فناوری دوره بلوغ خود را پشت سر گذاشته است.
6- فناوری مناسبAppropriate tech: فناوری که سازگاری لازم برای استفاده بهینه از آن وجود دارد.(فناور3و4و5می تواند باشد)
7- فناوری مستند شده codified tech در مقابل فناوری پنهانtacit tech:
فناوری مستند شده که در مقابل نشانه ها و علائم استاندارد مستند شده است.
فناوری پنهان دانش غیر قابل لمس و ثبت نشده ای است که امکان عرضه و ارائه به سایرین وجود درآن ندارد.در واقع تجربه ای که در ذهن افراد باقی مانده است.
فناوری اطلاعات : 1- فناوری یا تکنولوژی 2- اطلاعات
فناوری اطلاعات و ارتباطات: 1- فناوری 2- اطلاعات 3- ارتباطات
تعربف فناوری یا تکنولوژی
فناوری عامل تبدیل منابع طبیعی، سرمایه و نیروی انسانی به کالا و خدماتی است که عناصر متشکله یا ارکان آن عبارتند از سخت افزار، انسان افزار، فناوری متبلور در اسناد و مدارک و سازمانها یا نهاد افزار.
تعریف اطلاعات
درفرهنگ انفورماتیک اطلاعات عبارتند ازمجموعه ای ازعناصر دیجیتال حروفی یا نمادی که مفهوم آشکار و مشخصی دارد و می تواند در معرض پردازش اتوماتیک قرار گیرد.
3
تعریف فناوری اطلاعات
مجموعه ای از سخت افزار، نرم افزارو فکر افزار است که گردش و بهره برداری از اطلاعات را امکان پذیرمی سازد.
تعریف ارتباطات
فرایندی است که ارگانیسم های یک سازمان را به یکدیگر پیوند می دهد.مثل دو دولت، روزنامه و خوانندگان.
هرارتباط چهار جزء دارد: 1- فرستنده 2- گیرنده 3- پیام 4-کانال←محیط ارتباطی
هدف از برقراری ارتباط انتقال پیام از طریق محیط ارتباطی بین فرستنده و گیرنده است.
سیرتاریخی وسایل ارتباطی
انسانها در زمانهای دور از ارتباطات چهره به چهره استفاده می کردند و از طریق طبل ،دود پیامهایشان را برای یکدیگر ارسال می کردند. در این دوره بشر از جامعه بیرون خود بی خبر بود و تمام دنیا را در گروه محدود و کوچک خود می دید. انسانها در مرحله بعد با سعی و تلاش برای برقراری ارتباط بیشتر با اطراف خود در طولانی مدت به زبان شفاهی دست یافت. بشر وارد کهکشان شفاهی شد که تا سال 1450 میلادی ادامه داشت.
انسانهای کهکشان شفاهی همچنان برای انتقال پیام و خواسته های خود با مشکلاتی مواجه بود و به وسایل ارتباطی پیشرفته تری نیاز داشت، تا اینکه اختراع بزرگی در یونان بنام حروف الفبا بوقوع پیوست. می توان ادعا کرد که حروف الفبا مانند پلی گفتار و نوشتار را به یکدیگر نزدیک نمود. در حقیقت حروف الفبا سرآغاز دگرگونی کیفی ارتباطات انسانی بود.
اختراع چاپ توسط گوتنبرگ موجب شد انسانها علاوه بر ارتباط مستقیم به ارتباط نوشتاری دست یافتند که به این مرحله سرآغاز عصر کتابت (گوتنبرگ)گفته می شود.در نیمه دوم قرن پانزدهم صنعت چاپ بسرعت پیشرفت کرد. نوشته های خبری افزایش یافت و امکان انتشار آنها را فراهم شد. در قرن شانزدهم اخبار به یک کالای حقیقی درآمد و مطبوعات چاپی به عنوان نخستین وسیله ارتباطی نوین به حساب آمدند. مطبوعات از اوائل قرن هفدهم 3دوره پشت سر گذاشتند که عبارتند از:
دوره اول اوائل قرن هفده با تاسیس نخستین نشریات دوره ای همراه بود که این دوره تا جنگهای استقلال آمریکا و انقلاب کبیر فرانسه ادامه پیدا می کند.
دوره دوم با انقلاب دموکراتیک غربی آغاز شد. در این دوره مطبوعات عقیدتی و سیاسی رواج یافتند و روزنامه های جدید بوسیله هواداران آزادی و حکومتهای مردمی به چاپ رسیدند.
دوره سوم ازاواخر نیمه قرن نوزدهم آغاز شد که مطبوعات بوسیله سرمایه های بزرگ و همراه با آگهی های تجاری انتشار یافتند. با توجه به اینکه انسانها همیشه نیازمند سرعت بیشتری در انتقال اطلاعات و تبادل آن بودند ، لذا روزنامه و مطبوعات نتوانستند نیاز آنها را برآورده کنند.
اختراع برق و سپس پیدایش تلگراف در سال 1832 میلادی توسط ساموئل مرس انگلیسی موجب شد انسان بتواند برای اولین باراطلاعات را با سرعت بالا و از طریق رمزهای ساده
به مسافتهای طولانی انتقال دهد.
اختراع تلفن در سال 1836میلادی توسط الکساندر گراهام بل و توماس واتسون آمریکایی تحول بزرگی بود. زیرا علاوه بر غلبه بر زمان و مکان انتقال صدا را نیز انجام داد.
هر چند تلفن توانست در بالا رفتن سرعت ارتباط تاثیر به سزایی داشته باشد. اما بدلیل استفاده از سیم همچنان محدودیت داشتیم که با ظهور رادیو توانستند این انتقال را بدون سیم انجام دهند.
در مرحله بعدی سینما با اختراع عکاسی و سپس ساخت تصاویر متحرک در حدود سالهای 1880 تا 1889 میلادی در اروپا به عنوان دومین وسیله ارتباطی جامعه با هدف سرگرمی و پرکردن اوقات فراغت متولد شد.
تلویزیون نیز پس از جنگ جهانی دوم و توسعه آن در سال 1973 به عنوان یک رسانه همگانی شمرده شد. هر چند با رونق روز افزون تلویزیون رادیو محوریت خود را از دست داد، ولی گسترش و انعطاف پذیری آن زیاد شد که همچنان شاهد برنامه های شبانه روزی رادیو وتلویزیون هستیم.
بحث دیگر اینکه انسانها برای حفظ اطلاعات باید وسیله ای داشته باشند تا اطلاعات بدست آمده را در آن انباشت نمایند. در ابتدا انسانها از مغز خود استفاده می کردند. در مرحله بعد کندن تصویر بر روی سنگ و لوحهای گلی بوده، اختراع حروف الفبا و استفاده از چرم به جای لوحهای گلی و سنگی ، پیدایش کاغذ و اختراع چاپ ، پیدایش عکس و فیلم ، ضبط صوت و نوارکاست و درنهایت ظهور کامپیوترها که حجم بسیار زیادی را در خود ذخیره می کردند. البته پیشرفت در ابزارهای مبادله اطلاعات با ابزارهایی که برای انباشتن اطلاعات درنظر گرفته شده همراه بوده است. در حقیقت این دو از هم جدا نیستند.پس می توان گفت در دهه 1980 تکنولوژیهای جدید دنیا را با تغییر و تحول روبرو کردند و با این دگرگونی رسانه ها این توانایی را یافتند که اطلاعات خود را در سطح گسترده ای منتشر کنند و انفجاری در رابطه با کمیت اطلاعات ایجاد نمایند.
ارتباط
ارتباط : در مفهوم گسترده آن برای بیان هر نوع انتقال اطلاعات می باشد. ارتباطات یک جریان دوسویه تفهیم و تفاهم میان دو موجود زنده است که به نوعی یک رفتار اجتماعی تلقی می شود.
تعریف ارتباط از نگاه ابراهیم رشیدپور: ارتباط جریانی است که طی آن دو نفر یا بیشتر از طریق کاربرد پیامهایی که معنا برای آن یکسان است که به تبادل افکار، نظرات ، احساسات و عقاید خود می پردازد.
ارتباط : در جامعه نشانگر فرایندی است که در آن انتقال اطلاعات ، عقاید و افکار مردم هم از طریق تماس مستقیم و هم از طریق کانالهای مختلف صورت می گیرد.
اطلاعات
اطلاعات :داده های پردازش شده ای هستند که گیرنده پیام آن را تعبیر و تفسیرمی کند.
اطلاعات : نوعی ارتباط است که در آن مطالبی درباره یک واقعیت ، رویداد و پیشرفت و غیره که جدید می باشد گفته می شود.
جمع زدایی
تکنولوژی های نوین ارتباطی
بطور فزاینده ای باعث رشد آگاهی های فردی شده و فضای جامعه ابتدایی چهره به چهره را نسبت به دوران گوتنبرگ تغییر دادند. کتابها ، روزنامه ها ،رادیوهای ترانزیستوری ، ضبط صوتها ، ویدئوها ، تلویزیون و سینما سهم عمده ای در تحولات تاریخی ایفا کرده اند و برخی از ابزارهای نوین همانند مجلات اواخر قرن نوزده و بیست به جزیی از نیروی اجتماعی تبدیل شده اند.
ابزارهای نوین دوسویه
ابزارهای نوین دوسویه الکترونیک نیز در قرن بیستم تاثیرعمیقی را عهده دار هستند . تکنولوژی نوین ازتوان مشارکت بسیار بالا برخوردارند و در هر صورت اکنون با توجه به دوسویه شدن تکنولوژی ارتباطی گرایش غالب جهان در این سمت است که کوچک سازی حاکمیت و انتقال مسئولیت که اولی مسیری رو به پایین (down ward) و دومی مسیری رو به بیرون (out ward) دارد.
این هر دو برخواسته از شرایطی است که در اثر همگرایی و تکنولوژیهای ارتباطی دوربرد (telecommunication) و اقتصاد آن هم از نوع جهانی بوجود آمده است.
دولتها اکنون باید علاوه بر تامین نیازهای مادی به نیاز مدرن زمانه یعنی بازآفرینی جامعه در هر نسل پاسخ دهند. این نیازها برخواسته از پیامد مفهومی است که تا پبش از این به نام تکنولوژی های نوین ارتباطی شناخته می شد. که در حال حاضر با عنوان تکنولوژی های دوسویه ارتباطی نوین پایه تحولات را شکل می دهد.
عوامل موثر در تغییرات ارتباطات
1- تکنولوژی مخابره (transmission): نظیر سیمهای جفتی ، فیبر نوری و ماهواره که سرعت و حجم انتقال اطلاعات را بالا برده اند.
2- تکنولوژی مینیاتوری (miniaturization):که ابزارهای ارتباطی را کوچک و کوچکتر کرده است.
3- تکنولوژی انباشت و بازیافت (storage Re.trieval): نظیر فشرده سازی اطلاعات در قالب سی دی رام و دیسکتها است.
4-تکنولوژیهای نمایش (display): چهره مانیتورها را تغییر داده و آن را با رنگ و کیفیت بهتر همراه ساخته است.
5- تکنولوژیهای کنترل(control): نظیر سیستمهای سوییچینگ که کنترل انسان را بر فرایند ارتباط تسهیل کرده اند.
ویژگیهای وسایل ارتباطی دوسویه
1- تعاملی بودن (Intractivity): به مفعوم دوسویه شدن و دارا شدن ویژگیهای کانالهای بین فردی و جمعی بطور همزمان می باشد.
2- جمع زدایی (Demassification):به این معنی که اکنون کنترل سیستمهای ارتباطی از تولیدکننده پیام به مصرف کننده پیام منتقل شده و تبدیل پخش پهن (Broadcasting)به پخش محدود(Narrow) را داریم.
3- ناهمزمانی (Asynchronous): امکانات جدید در پخش و ضبط ویدئویی باعث غلبه بر عنصرزمان شده و کاربران قابلیت کنترل ارسال و دریافت پیام را از جنبه زمانی دارند.
4-تمرکز زدایی (decentralization): در حال حاضر مرکزیت با فزستنده ها نیست، بلکه با افراد می باشد.
5- ظرفیت باند(Band capcity): انفجار اطلاعات از همین منظر مطرح می شود.ظرفیت باند میزان ورودی اطلاعات بر یک مجموعه اطلاق می شود و یک ویژگی رقابتی به حساب می آید که ادغام شرکتهای بزرگ در یکدیگر باعث افزایش ظرفیت باند شده است.
6- انعطاف پذیری (flexibility):این امکان باعث شده است که تا هر وقت اراده کنیم وارد شهر اطلاعات شویم. در چنین حالتی زمان و مکان معنا ندارد.
7- کاست از زمان اخطار: این موضوع در رسانه های دوسویه یعنی فاصله ارسال تا دریافت پیام را به حداقل برسانیم. پخش زنده یکی از مصادیق آن می باشد.
8- گسترش دامنه پذیری و کاستن از توزیع کنندگان : این موضوع باعث افزایش کیفیت و ارزان شدن خدمات می باشد.
فناوری اطلاعات چیست و 3 ضلع آن را نام برده و توضیح دهید؟
نام دیگر و اصلی فناوری تکنولوژی است. این واژه از کلمات تکنولوژیا در یونان به معنی انجام دادن سیستماتیک یک هنر یا حرفه گرفته شده است. بنابراین تکنولوژی به معنای هر گونه مهارت علمی است که در آن نتایج دانش ویافته های علمی استفاده می شود.
تعریف دیگر فناوری
گردآوری، سازماندهی، ذخیره ونشر اطلاعات اعم از صوت، تصویرو متن که با استفاده از ابزار رایانه ای و مخابراتی صورت می پذیرد.
فناوری اطلاعات مثلثی است که سه راس آن عبارتند از:
1- سیستمهای اطلاعاتی 2- اتوماسیون اداری 3- ارتباطات
ارتباط این اضلاع به معنای فناوری اطلاعات است.
1- ضلع اول ، سیستم اطلاعات: سیستم اطلاعات از دو جزء سیستم و اطلاعات تشکیل شده است. سیستم مجموعه ای از چند جزء است که به منظور رسیدن به هدف خاص با یکدیگر در تعاملند سیستم اطلاعات به سیستمی گفته می شود که برای کاربران سازمان داده یا اطلاعات را فرهم می کند.
2- راس دوم ، اتوماسیون اداری: این سیستم از اجزای پردازش داده،ارتباطات،واژه پردازی و پست الکترونیکی تشکیل شده است و امکانات متنوع دفتری مانند پست الکترونیک، تقویم الکترونیک،پست صوتی و پست تصویری و غیره را به استفاده کنندگان عرضه می کند.
3- راس سوم ، ارتباطات: ارتباطات شکلهای گوناگون دارد که از میان آنها می توان به مکالمه حضوری و تلفن،ملاقاتهای رسمی و غیررسمی، کنفرانسها، یادداشتها، نامه،گزارشها و شبکه های کامپیوتری اشاره کرد.ارتباط مناسب زمان برقراری می شود که فرستنده و گیرنده هر دو یک مفهوم را از پیام دریافت می کنند.
تعریف مانوئل کستلز از فناوری چیست وسه نوآوری مهم را توضیح دهید؟
فناوری اطلاعات و ارتباطات عبارت است ازمجموعه ای همگرا از فناوری ها در میکروالکترونیکها، کامپیوتینگها(نرم افزار و سخت افزار)، ارتباطات راه دور، مخابره و پخش الکترونیکهای نوری است.
سه نوآوری مهم در دهه 1980 و 1990 کار پیوند بین تکنولوژی های اطلاعاتی و تکنولوژی های ارتباطی را هر چه آسانتر و عملی تر ساخت:
1- اختراع کابلهای نوری پهن باند موجب ظرفیت انتقال حجمهای عظیمی از اطلاعات در شکل متن، تصویر ، صدا و گرافیک شد و جایگزین سیمهای مسی شد.
2- ارقام سازی فزاینده داده ها و اطلاعات در اشکال گوناگون
3- اختراع ابزاری بنام مودم
آثار فناوری اطلاعات و ارتباطات بریادگیری و آموزش
آموزش تجربه ای است مبتنی بر یادگیری که به منظور ایجاد تغییرات نسبتا" ماندگار در فرد صورت می گیرد. یادگیری به عنوان یکی از نیازمندیهای اساسی انسان تحت تاثیر روشهای نوین ناشی از کاربرد فناوری اطلاعات قرار گرفته است.
از مهمترین دستاوردهای فناوری اطلاعات می توان به موارد زیر اشاره کرد:
1- افزایش کیفیت یادگیری و آموخته های دانش آموزان و دانشجویان
2- سهولت دسترسی به حجم بالایی از اطلاعات و دانشهای موجود در جهان
3- دسترسی سریع و به موقع به اطلاعات در زمانی بسیار اندک
4-کاهش برخی هزینه های آموزش
5- ارتقای سطح علمی دانش آموزان و دانشجویان
کاربرد فناوری اطلاعات و روشهای آموزش از راه دور را شرح دهید؟
یکی از دستاوردهای فناوری های نوین اطلاعات تاثیر و کاربرد اینترنت در آموزش ، آموزشهای مجازی و آموزشهای از راه دور است. تعاریف بسیاری از آموزشهای از راه دور و شکلهای ارتباطی از راه دور وجود دارد، ولی آنچه مسلم است این نوع آموزشها فرصتهای آموزشی را برای هر کسی در هر زمان و مکان مهیا می کند.
در حالی که نظام آموزشی عادی از این مکان بی بهره هستند. برخی از روشهای آموزش و یادگیری از راه دور عبارتند از:
1- دروس چند رسانه ای: بصورت گسترده با استفاده از عناصرتصویر ، ارتباط، گرافیک، و عناصر ارتباطی برای هدایت و راهنمایی و بحث در خصوص دروس و موضوعات درس آموزش داده می شود.
2- ساز و کارهای ارتباطی پیشرفته: هر گونه متون همزمان و ناهمزمان و ارتباطات سمعی و بصری را حمایت می کند.
3-سمینارهای مجازی : گروههای مختلف دانشجویان در محیطهای مختلف جغرافیایی را به هم مرتبط می سازد.
4- آزمایشگاههای مجازی مشارکتی: این آزمایشگاهها از فعالیتهای گروهی حمایت می کنند.
مانند کارگاههای مهندسی نرم افزار.
5- عوامل دانشگاهی هوشمند: به امر اطلاع رسانی ، پشتیبانی و راهنمایی دانش پژوهان می پردازد. مانند سیستم پاسخگویی هوشمند به سئوالات دانش پژوهان.
6- آموزشهای ترکیبی : ترکیبی از دو یا چند روش است.
دانشگاه مجازی را تعریف کرده و کاربرد و خصوصیات آنرا ذکر کنید؟
دانشگاههای مجازی عبارت است از محیطی که با بهره گیری از ابزارهای چند رسانه ای مناسب و با دارابودن زیرساختهای ارتباطی مناسب مانند کامپیوتر، اینترنت،دوربین و غیره ارائه دهنده خدمات آموزش الکترونیک و یادگیری الکترونیک است.درواقع دانشگاه مجازی یک سیستم مستقل جهت ارائه خدمات الکترونیک با بهره گیری از فناوری های نوین اطلاعاتی و ارتباطی می باشد.
خصوصیات دانشگاه مجازی
1- نیاز نداشتن به حضور فیزیکی استاد و دانشجو در کلاس
2- وابسته نبودن کلاس درس به زمان خاص
3- کیفیت بالاتر ارائه دروس
4- پشتیبانی از تعداد زیاد دانشجو در یک کلاس درس
5- بالا بردن سطح علمی در جامعه
6- اقتصادی بودن و سهولت دسترسی
برای برگزاری یک کلاس مجازی به چه عناصری نیاز داریم؟
1- سیستمهای آموزشی که به دو دسته آموزش همزمان و غیر همزمان تقسیم می شوند.
سیستمهای آموزشی همزمان: این روش شامل کنفرانس ویدئویی دوطرفه، کنفرانس صوتی دوطرفه و روش دیداری و شنیداری.
سیستمهای آموزشی ناهمزمان: در این روش شیوه دروس آموزشی از قبل تهیه و به گونه ای ذخیره می شوند ودانشجویان می توانند به آن گوش می دهند. مانند استفاده از ضبط ویدئویی و استفاده ازweb casting .
2- اتاق تدریس : تقریبا" در تمام روشهای مجازی اتاقی برای تدریس مورد نیاز است.
اجزای اتاق تدریس: عایقهای صوتی ، وایتبوردهای الکترونیکی و معمولی ، میکروفن ، ضبط دیجیتال دروس و غیره.
3- اتاق دانشجویان : برای پخش وب وجود یک رایانه متصل به اینترنت کافی است تا دانشجویان در هر زمان و مکان از آموزش استفاده کنند و به امکاناتی نظیر دست کم یک میکروفن، حداقل یک بلندگو، یک کامپیوتر به ازای هر دانشجو، یک دوربین فیلمبرداری و وایتبورد و پنل.
4- بستر ارتباطی
انقلاب اطلاعاتی چیست و تاثیرگذارترین ابزار آن را شرح دهید؟
ما هم اکنون در یک دهکده جهانی با پیوندهای الکترونیکی و مخابراتی زندگی می کنیم که شدیدا" بر اطلاعات استوار است. امروزه بیش از همیشه توان رقابت رفاه اقتصادی و آزادی بصورت یگانه اصل مشروع بین المللی برای اندازه گیری موفقیت ملتها درآمده است. یکی از مولفه های حیاتی دستیابی به چنین موفقیتی علاوه بر دسترسی به تکنولوژیها ، دانشها و غیره بکارگیری آنها در جهت آن مقصود می باشد.
بی شک تکنولوژی های اطلاعاتی روابط انسانی را در سراسر جهان چه در جهت بهبود و چه در جهت عکس تغییر شکل بخشیده است. تجارت، بانکداری و آموزش همه و همه وابسته به جریان اطلاعاتی بوده و به کمک تکنولوژی ارتباطی جدید همچون کامپیوتر، ماهواره ، تلفن، تلویزیون ... آسان گردیده اند.
از دیدگاه تکنولوژی اطلاع رسانی شاید تلفن را بتوان یکی از حیاتی ترین ابزارها دانست که نه تنها ما را در ایجاد رابطه شخصی با دیگر مردم از طریق صدا قادر می سازد، بلکه کامپیوترها را به هم متصل می سازد و به ما امکان دیدن یکدیگر را از طریق صفحه های تلویزیون می دهد.
اکنون تلفن به عنوان پایانه و یا مرکز هدایت اطلاعات عمل می کند. نقش منشی شخصی را ایفا می کند و خانه و محیط کار ما از بابت امنیتی مراقبت می کند و کنفرانس از راه دور را چه در سطح ملی و چه در سطح بین المللی میسر می سازد.
عصر اطلاعات همه چیز زندگی مردم را حتی در دوردست ترین روستاها دگرگون ساخته است. به شرط در اختیار داشتن برخی ضروریتهای زندگی جدید همچون برق، تلفن و دسترسی به رادیو و تلویزیون ، مردم این مناطق بطور ناخودآگاه بصورت اعضای یک دهکده جهانی در خواهند آمد. در چنین دهکده ای که صداها و تصاویر از فواصل دور از طریق رسانه های الکترونیکی و چاپی می تواند به عنوان ابزار قدرتمند جنگ روانی و تبلیغاتی عمل کند.
ساکنان این دهکده جهانی به گونه ای اجتناب ناپذیر به درک خاص خود از مکانها، افکار، رفتار، انتظارات، علایق ... دیگر مردمان دست می یابند. ادراکی که از طریق رسانه های جمعی میسر گردیده است. دیگر آنکه با کسب مهارتهای خواندن و نوشتن و دسترسی به کامپیوتر و شبکه های جهانی اینترنت مردم می توانند به عنوان مشارکت کنندگان و نه فقط مشاهده گر جهانی درآمده و با میلیونها انسان دیگر در سراسر گیتی به مراوده بپردازند.
انقلاب رایانه ای به چه معناست؟
بسیاری از شرکتهای خدمات رسانی رایانه ای همچون آمریکاآنلاین، مایکروسافت و غیره در حال توسعه سریع قلمرو خود ار طریق شبکه جهانی اینترنت می باشند ، تا انواع خدمات را در اختیار مشتریانش قرار دهد.
این شبکه مجموعه بیکرانی از دستاوردهای جهانی در زمینه های ادبیات ، آثارهنری، تحقیقات علمی، اطلاعات بازرگانی و گزارشات حکومتی می باشد که بطور فزاینده ای برنامه های رادیویی و حتی فیلمهای تلویزیونی را در برمی گیرد.
همچنین آن را می توان یک کتابخانه بزرگ جهانی به شمار آورد و هر زمان و هرجا در دسترس متقاضیانی که از کامپیوتر دارای اشتراک اینترنت بهره مندند، قرار گیرد. براستی این شبکه دریچه واقعی به دانش است و برای نخستین بار درتاریخ اطلاعات کالایی است که با اشاره سرانگشتان بدست می آید.
روابط انسانی را در عصر اطلاعات به لحاظ ویژگیها و ماهیت شرح داده و مفهوم انسان الکترونیک را بنویسید؟
تکنولوژی های اطلاعاتی قادرند ما را به هم متصل سازند و می توانند در عین حال با در اختیارگذاشتن توهمی از با هم بودن ما را از داشتن یک ارتباط رودررو با همنوعان جدا سازند. درست مثل اینکه از لحاظ جغرافیایی فاصله زیادی از هم داشته باشند. از نقطه نظر روابط انسانی جدایی و کاهش رودررویی چهره به چهره بصورت مشخصه اصلی عصر اطلاعات درآمده است. در عین حال احساس بی اعتمادی به دیگران از جمله دوستان و همسایگان یکی از نشانه های بارز این عصر است.
به نوشته مارشال مک لوهان و بروس اسپارز انسان الکترونیکی دارای مغز خارج از جمجمه و سلسله اعصابی بر روی پوست می باشد. یک موجود تند مزاج که از خشونت آشکار پرهیز می کند، شبیه عنکبوت چمباتمه زده روی تارهای مرتعش خود است که تارهای دیگران را می لرزاند. اما این موجود گوشت و خون ندارد بلکه به یک شی در بانک اطلاعاتی می ماند مه بی دوام است و به سرعت فراموش می شود و از این واقعیت خشمگین است.
مفهوم شکاف دیجیتال به چه معناست و با چه شاخصهایی اندازه گیری می شود؟
منظور از شکاف دیجیتال بیان نابرابریهای ملی و بین المللی در زمینه دسترسی به فناوریهای اطلاعات و ارتباطات است. نابرابری بهره مندی از فناوری اطلاعات و ارتباطات در بهبود کیفیت زندگی شامل زیرساختهای مخابراتی ،توزیع اطلاعات، میزان مشارکت در تولید، کیفیت رسانه ها و غیره می باشد. مفهوم شکاف دیجیتال از نظر فنی از طریق شاخصهای زیر اندازه گیری می شود:
1- میزان و کیفیت زیرساختهای مخابراتی
2- میزان برخورداری از فناوری دیجیتال مانند تلفن ثابت و سیار
3- هزینه نرم افزارو سخت افزارهایی که بهره گیری از شبکه جهانی اینترنت را میسر می سازد.
4- ضریب نفوذ اینترنت در میزان بهره گیری از آن در صنایع ، تجارت و خدمات عمومی و غیره
5- ضریب نفوذ اینترنت و فرایند آموزش فرزندان
6- محدودین جغرافیایی دسترسی به اینترنت در شهرها و روستاها
شبکه جهانی وب را تعریف نموده و ویژگیهای ماهیت آن و اجرای آن را شرح دهید؟
شبکه جهانی وب عامل اصلی افزایش استفاده تجاری از شبکه اینترنت می باشد. وب سیستمی است با استاندارد پذیرفته شده جهانی برای ذخیره، بازیابی، قالب بندی و نمایش اطلاعات که از معماری خدمت گیرنده(claint) ، خدمت دهنده استفاده می کند.
وب برای این طراحی شده است تا همگاران بتوانند در تمامی زمینه های مربوط از عقاید هم بطور مشترک استفاده کنند. وب برای مشاهده آسان از واسط کاربر گرافیک بهره می گیرد.
وب بر پایه یک زبان فرامتنی استاندارد بنام زبان نشانه گذاری فرامتنی Html که مدارک را قالب بندی می کند و بین یک مدرک و سایر مدارک و تصاویر در همان رایانه یا رایانه های راه دور دیگر ذخیره شده است، ارتباط برقرار می کند.
Html زبان جهانی وب است و برای ایجاد اسناد و رابطه میان آنها مورد استفاده قرار می گیرد. کاربران برای دسترسی به وبسایت باید آدرس یک منبع خاص در اینترنت را مشخص کنند.
پنج مورد از معمولی ترین دنباله های سایت های اینترنتی را نام ببرید و محتوای آن دربرگیرنده چه نوع اطلاعاتی است؟
1- Ebu : برای کاربران آموزشی از جمله دانشگاهها در نظر گرفته شده است. حاوی نسخه های الکترونیک و سندهای کاغذی می باشند.
2- Gov : برای آژانسهای دولتی در نظر گرفته شده است. حاوی نسخه های الکترونیک و سندهای چاپی است.
3- org : برای آژانسهای غیردولتی و غیرانتفاعی در نظر گرفته می شود. حاوی نسخه های الکترونیک محصولات و خدماتشان است.
4- :Mil برای سازمانهای نظامی در نظر گرفته می شود و یادآور این نکته است که اینترنت در اصل از یک پروژه تسهیلات نظامی گرفته شده است.
5- Net: برای ارایه دهندگان خدمات اینترنتی در نظر گرفته شده است. حاوی توضیحاتی همچون میزان در دسترس بودن شبکه، نرخها و موارد دیگر است.